Фвонк, Ерленд Лу / КЊИГЕ ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 01 април 2013 12:37

ФВОНК

Прича о необичном и неочекиваном пријатељству између једног типично луовског лика: средовечног аутсајдера, неприлагођеног усамљеника, са апсурдним опсесијама и страховима, који не зна како да се избори с „некултуром” и Јенса Столтенберга, актуелног премијера Норвешке, који је старајући се о држави, изгубио себе и једноставан живот. Из потпуно различитих разлога, потиштеност, усамљеност и чежња за слободом осећања су која деле ова два тако удаљена човека. Растрзан између одговорности према земљи и својеврсне зависности од политике, на једној страни, и жеље за слободом и обичним животом, на другој, Јенс проглашава Фвонка својим побратимом и духовним саветником, што их води у низ надреалних луовских епизода.

Иако се бави актуелном политичком ситуацијом, вероватно мотивисан великом трагедијом у својој земљи, Лу уз дечју перспективу, потврђује и у овој књизи врхунску литерарну заводљивост, јер готово лаконским рефлексијама на неуобичајен начин представља положај државног врха у тренутку велике кризе у једној од најстабилнијих земаља, чији становници, према речима аутора, важе за најзаштићеније, пре свега финансијском, односно економском и политичком сигурношћу.

Слабост у моћи, усамљеност у непрестаној окружености људима, потиштеност у благостању, недостатак слободе у самосталном одлучивању - ове наизглед зачудне апсурдности носе универзалну поруку о безвредности материјалног богатства и политичке моћи, а сложеност теме уноси у ауторов препознатљив хумор дозу озбиљности и филозофског промишљања о унутарњем душевном мраку.

Последње ажурирано понедељак, 01 април 2013 12:48