Ђавољи колосек, Бојан Босиљчић / КЊИГЕ ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 04 јун 2012 10:28

Када у одсудном тренутку, готово истовремено са почетком првих сукоба на тлу бивше Југославије, експресним возом Матош крене да проведе викенд у Загребу, уместо хармоније и спокоја, певач Борко проналази животну љубав са којом ће једном заувек скренути са „првог левог колосека“. За Маријом и Борком остајаће пејзажи градова у којима су се волели, у којима су тражили и проналазили једно друго, у доба када су тонове већ раштимованих виолина све више смењивали звуци сирена и митраљеза.

Како смо се нашли на ђавољем колосеку и како је он у паклени вир повукао све, па и генерације рођене и стасале у једној лепој земљи, несвесне да живе у једној неодрживој историјској творевини и на бурету барута, уљуљкане у моћној пропаганди и релативном благостању, жељне живота, љубави, лепоте, путовања и личне среће, о томе заправо у једном од својих слојева говори Босиљчићев роман.

Љиљана Шоп

Босиљчић је, без икаквих сумњи, објавио своју најнеопходнију, најболнију и у исти мах најапартнију књигу. Аутентичност приповедања Бојана Босиљчића много дугује и колоквијалној фрази, лакоћи разговора, досеткама медитеранских ноћи...

Драшко Ређеп