3. - 7. јун 2019. - Фестивал европског филма ПДФ Штампа Ел. пошта

Poster za Festival evropskog filma

VIII Фестивал европског филма ове године поново на турнеји по градовима широм Србије!

Ове године имамо већи број филмова и већи број локација. До краја августа путујући Фестивал европског филма гостује у 9 градова са 6 филмова, а након тога ће током јесени бити укључено још 18 филмова најбоље европске продукције.

Свечано отварање овогодишњег фестивала биће у Врању у Јавној библиотеци "Бора Станковић", Лоле Рибара бб 3. јуна у 19 часова, где ће фестивал трајати све до 7. јуна 2019. године.

Након Врања, фестивал се сели у Лесковац, Шабац, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Ћићевац, Смедерево и Земун.

Улаз је као и сваке године бесплатан.

ПРОГРАМ

Понедељак 3.6.2019. у 19 сати

ТИШИНА ДРУГИХ (ЕЛ СИЛЕНЦИО ДЕ ЛОС ОТРОС)
Алмудене Караседо, Роберта Бахара (2018)
Земље: Шпанија, САД
Дистрибуција: Цинепхил

Синопсис: Тишина других открива велику борбу жртава четрдесетогодишње шпанске диктатуре под генералом Франком, које и дан данас траже правду. Сниман током шест година, филм прати преживеле који припремају револуционарну „аргентинску тужбу“ и боре се против тишине о злочинима против човечности и приказује земљу која је и даље подељена после четири деценије демократије.

Жанр: Документарац
Теме: Сукоби, правда, актуелна питања, људска права, историја

Престижне награде: Награда публике Панорама на Међународном филмском фестивалу у Берлину, Мировна награда на Међународном филмском фестивалу у Берлину, награда Гоја за најбољи документарац

Уторак уторак 4.6.2019. у 17 сати

ДИЈАМАНТИНО Габријела Абрантеса и Даниела Шмита (2018)
Земље: Португал, Франце, Бразил
Дистрибуција: Цхарадес

Синопсис: Дијамантино, највећа светска фудбалска звезда, губи свој карактеристични осећај за лопту и, осрамоћен, завршава каријеру. Трагајући за новим смислом живота, интернационална икона креће на урнебесну одисеју и на том путу сусреће се са нео-фашизмом, избегличком кризом, генетским модификацијама и потером за извором генијалности.

Жанр: Драма, комедија
Теме: Миграције, спорт, политика

Престижне награде: Велика награда критике у Кану, Цине Цеарá Феатуре Филм Тропхy, награда жирија на филмском фестивалу у Филаделфији

Среда 5.6.2019. у 17 сати

БЕЛГИЈСКИ КРАЉ Петера Бросенса и Џесике Вудворт (2016)
Земље: Белгија, Холандија, Бугарска
Дистрибуција: Бе фор филм

Синопсис: Краљ Николас ИИИ је усамљеник који осећа да живи погрешан живот. Креће у званичну посету Истанбулу са британским редитељем, Данканом Лојдом, ког је Палата унајмила да сними документарац који треба да прикаже монарха у бољем светлу. Краљ сазнаје да је Валонија, регија на југу Белгије, прогласила независност и он мора сместа да се врати кући како би спасио краљевство. Чак је објавио да ће сам написати говор. Док се спремају да крену, соларна олуја удара земљу и изазива прекид комуникације и ваздушног саобраћаја. Нема телефона. Нема авиона. Да ствари буду горе, обезбеђење у Турској одбија краљев предлог да се кући врате колима. Међутим, краљ нема намеру да седи и чека да олуја прође. Лојд смишља план за бекство које укључује цветне хаљине и Бугаре који певају.

Жанр: Драма, комедија, Роад Мовие
Теме: Политика

Престижне награде: награда филмског фестивала у Аванси за најбољи играни филм, награда Дон Кихот филмског фестивала у Аванси, посебно признање за најбољи сценарио филмског фестивала у Аванси, награда Магритте за најбољег глумца, Велика награда Међународног филмског фестивала у Одеси

Четвртак 6.6.2019. у 17 сати

КРВАВО МЛЕКО (ПЕТИТ ПАYСАН) Ибера Шаруела (2017)
Земља: Француска
Дистрибуција: Херетиц

Синопсис: Пјер је тридесетогодишњи млекар. Живот му се врти око фарме коју је наследио, крава, сестре која је ветеринар и родитеља. Када се у Француској појаве први случајеви епидемије, Пјер сазнаје да је једна од његових крава заражена. Фарма је све што има и он ће урадити све како би је спасио.
Жанр: Драма
Теме: Животна средина, друштвена питања, животиње

Престижне награде: Награда Цезар за најбољи филм првенац, награда Цезар за најбољег глумца, награда Цезар за најбољу глумицу у споредној улози

Петак 7.6.2019. у 15 сати

СТРАНАЦ У РАЈУ Гвида Хендрикса (2016)
Земља: Холандија
Дистрибуција: цатс&доцс

Синопсис: У једној учионици на Сицилији, унутар зидина Тврђаве Европа, недавно пристигле избеглице слушају предавања наставника који има неке прилично неуравнотежене особине. У једном тренутку он немилосрдно одбацује избеглице – у другом их смирено грли. На граници документарца и фикције, СТРАНАЦ У РАЈУ истражује односе моћи између Европе и избеглица. Европа је представљена као наставник који вуче свој разред избеглица у очај. Молба која се граничи с неморалним; добродошлица пуна кривице и компромис између њих који постаје званична политика: СТРАНАЦ РАЈУ је непоколебљив филмски есеј о механизмима уз помоћ којих Европа задовољава потребу избеглица за срећом.

Жанр: Документарац
Теме: Миграције, политика, актуелна питања, правда, друштвена питања

Престижне награде: Специјална награда жирија на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму, посебно признање Међународног фестивала документарног филма у Мадриду.

Петак 7.6.2019. у 17 сати

ДАЛЕКИ ЛАВЕЖ ПАСА Симона Леренга Вилмонта (2017)
Земље: Данска, Шведска, Финска
Дистрибуција: Цинепхил

Синопсис: Десетогодишњи Олег живи у источном делу Украјине – ратној зони у којој често одјекују противваздушне ватре и ракете. Понекад су ови звуци далеко, а некад застрашујуће близу. Иако су многи напустили ово опасно подручје, Олег је остао са својом баком која је о њему бринула откако му је умрла мајка. Немају куда да оду. Чекајући да се рат заврши, Олег проводи време са својим млађим рођаком Јариком и старијим дечаком Костјом. Заједно иду у авантуре, причају о томе шта чини правог мушкарца, тестирају своје границе – али некад оду предалеко. Овај филм прати једну годину Олеговог живота и наглашава везу коју има са баком. Држећи се Олегове приче, Далеки лавеж паса приказује какав ефекат рат има на децу.

Жанр: Документарац
Теме: Млади, сукоби, људска права

Престижне награде: Награда за деби на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму, награда ДоцАвив за најбољи филм у међународној конкуренцији.