Отворени Борини књижевни дани: Заблуда Светог Себастијана - Владимир Табашевић ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 21 март 2019 11:33

Овом промоцијом отворени су други "Борини књижевни дани" у Врању, манифестација која се организује под покровитељством града Врања.

Узимајући као подтекст причу о Светом Себастијану, вођи преторијанске гарде која је прогонила хришћане, Табашевић "проблематизује феномен жртве и заблуде о њој".

Заблуде о нама који "чинимо добро", заблуде о нашим праведничким настојањима, заблуде у којима често држимо друге како би наше "спаситељске мисије" имале "публику".

Табашевић је тему књиге поистоветио са свакодневницом у којој живимо, у којој смо, како је рекао, "подвојени на јавни идентитет и на саморазумевање".

Разговор са писцем водила је Јасмина Радојичић, уредница у издавачкој кући "Лагуна".

Отварајући званично манифестацију посвећену највећем Врањанцу Борисаву Станковићу градоначелник Врања Слободан Миленковић подсетио је да је да су Врање и Бора "нераскидива целина".

- Бора је наш град ставио у светски књижевни простор.

Темеље локалног идентитета, које негују и подржавају и сами Врањанци, оцртало је свако написано слово у његовим делима.

Врање носи Борин ген - казао је Миленковић.

Говорећи о повезаности познатог књижевника и његовог родног града, директор Јавне библиотеке Бора Станковић Зоран Најдић казао је да је Врање "надахнуло Борисава Станковића, покренуло га на стварање, удахнуло му поезију живота".

- Писац се одужио свом граду тиме што га је населио творевинама своје стваралачке маште - потенцирао је Најдић.

Борини књижевни дани трајаће три дана, а наставиће се у петак од 10 часова ујутро када ће Елена Пренџова, песникиња и слемерка из Скопља и Немања Стојковић Блеки, песник из Врања, одржати књижевну радионицу за средњошколце у Сали периодике Библиотеке Бора Станковић у Врању.

Последње ажурирано петак, 24 мај 2019 11:38