Филмски фестивал Слободна Зона у нашој Библиотеци ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 06 мај 2019 08:43

Постер

Са задовољством вас обавештавамо да ће пет најбољих филмова са 14. фестивалског програма, по избору публике и селектора фестивала, бити приказани у Врању и Врањској Бањи, у сарадњи са Јавном библиотеком "Бора Станковић" и удружењем "Документ 06" из Врања..

Предводник овогодишњег избора је филм који је отворио фестивал у Београду, Новом Саду и Нишу. У питању је играни филм о руском новом таласу"Лето", који осликава љубав, бунт и рокенрол у социјалистичком Лењинграду осамдесетих.

Затим следи шведски документарац "Бергман: година живота" о години када је Имнгмар Бергман, један од најгенијалнијих редитеља свих времена био у замаху своје каријере и снимио два ремек дела, а режирао четири позоришна комада.

Још један светски хит који Турнеја Слободне Зоне доноси на свој репертоар и који филмска критика назива и новом Казабланком, је филм "Транзит" најпознатијег немачког редитеља Кристијана Пецолда, о избеглици из Немачке који преузима идентитет убијеног француског писца и покушава да пронадје његову жену.

Публика у Врању има прилику да погледа и играни филм "Три лица" Џафара Панахија, о младој Иранки којој родитељи не дозвољавају да студира глуму, већ би у складу са традицијом требало да се уда.

На репертоару овогодишње Турнеје је и филм који је на фестивалу у Кану проглашен за документарац године и који је освојио Срце Сарајева за најбољи документарни филм. У питању је филм  "Србенка" Небојше Слијепчевића, који се осврће на догађај 1991. када је у центру Загреба убијена дванаестогодишња девојчица српске националности.

Пројекције филмова ће бити одржане на одељењу периодике Јавне библиотеке "Бора Станковић" од 13. до 17. маја, и у огранку библиотеке у Врањској Бањи од 10. до 14. јуна, са почетком у 17 сати.

Улаз на све пројекције је слободан

Информације о филмовима:

Понедељак 13.5.2019. у 17 сати, одељење периодике Јавне библиотеке "Бора Станковић", Врање

Понедељак 10.6.2019. у 17 сати, огранак Јавне библиотеке "Бора Станковић", Врањска Бања

Лето (игр.), р. Кирилл Серебренников / Русија, Француска, 2018, 126′

У Лењинграду 80-их рок музика се слуша пред комисијом за цензуру у строго контролисаним условима. Упркос томе, група младих рокера и панкера и њихови обожаватељи кришом се окупљају у становима да би слушали музику са Запада, компонују и свирају по малим клубовима за младе. Током једног топлог лета раних осамдесетих, Мајк, некрунисани краљ те мини андерграунд сцене помаже младом и талентованом Виктору Тсоју да постане звезда. Када се Мајкова жена Наташа заљуби у Виктора, настаје несвакидашњи љубавни троугао. Сјајни глумци и феноменалан соундтрацк звезда совјетског рока и панка 80их допуњују Боwие, Дyлан, Т-Реx, Сеx Пистолс, Велвет Ундергроунд, Лед Зеппелин. Кроз надреалне музичке сцене они постају алтер его главних јунака. Они су узори, симболи, недосањан сан једне младости без будућности.
Филм је премијерно приказан ове године на филмском фестивалу у Кану, без присуства редитеља који се већ више од годину дана налази у кућном притвору због оптужби за проневеру средстава намењених продукцији представа у позоришту у коме је уметнички директор. Снимање филма ЛЕТО привели су крају његови сарадници на основу снимајућих проба и редитељевих белешки.

Уторак 14.5.2019. у 17 сати, одељење периодике Јавне библиотеке "Бора Станковић", Врање

Уторак 11.6.2019. у 17 сати, огранак Јавне библиотеке "Бора Станковић", Врањска Бања

Бергман: година живота (док.), р. Јане Магнуссон / Шведска, 2018, 117'

У периоду од шест година, средином 20. века, дешава се нешто невероватно. Високи, мршави Швеђанин, на прагу четрдесете, улази у креативни период без преседана. Између 1957. и 1963. године он режира неке од најзначајнијих класика у историји филма, продуцира велики број позоришних продукција за сцену и радио, и поред тога режира шест телевизијских филмова. У оквирима савремених филмских стваралаца Ингмар Бергман остаје ненадмашан до данашњег дана.

Среда 15.5.2019. у 17 сати, одељење периодике Јавне библиотеке "Бора Станковић", Врање

Среда 12.6.2019. у 17 сати, огранак Јавне библиотеке "Бора Станковић", Врањска Бања

Транзит (игр.), р. Цхристиан Петзолд / Немачка, Француска, 2018, 102'
Немачке трупе су надомак Париза. Георг бежи у Марсеј у последњем тренутку. Његов пртљаг садржи легат писца Вајдла, који је окончао сопствени живот из страха од прогона. Овај легат садржи манускрипт, неколико писама и одобрену визу од стране амбасаде Мексика. У овај лучки град примљени су само они који могу да докажу да ће га напустити, што значи да вам је неопходна дозвола уласка од потенцијалне земље домаћина. Преузевши Вајдлов идентитет, Георг покушава да се домогне једне од ретких пропусница за брод.

Четвртак 16.5.2019. у 17 сати, одељење периодике Јавне библиотеке "Бора Станковић", Врање

Четвртак 13.6.2019. у 17 сати, огранак Јавне библиотеке "Бора Станковић", Врањска Бања

Три лица (игр.), р. Јафар Панахи / Иран, 2018,100'
Иако је Џафару Панахију од 2010. године забрањено да снима филмове, он наставља са радом без одобрења иранских власти. Његов најновији филм, Три лица, је на Канском фестивалу прихваћен са ентузијазмом. Режисер се поново нашао за воланом, овог пута у друштву иранске глумице Бехназ Џафари, и њих двоје крећу на пут у једно село на граници са Азербејџаном. Млада девојка Марзије Резаи се путем видео поруке обраћа редитељу. Она би хтела да студира глуму и чак бива примљена на студије глуме. Међутим, њени родитељи поштујући традицију намеравају да је удају и на тај начин стају на пут њеној жељи. Три лица је роад мовие против патријархата и представља филмску оду глумицама и свима који то желе да буду.

Петак 17.5.2019. у 17 сати, одељење периодике Јавне библиотеке "Бора Станковић", Врање

Петак 14.6.2019. у 17 сати, огранак Јавне библиотеке "Бора Станковић", Врањска Бања

Србенка (док.), р. Небојша Слијепчевић / Хрватска, 2018, 72'

У зиму 1991. године у Загребу је убијена дванаестогодишња девојчица српске националности. Четврт века касније редитељ Оливер Фрљић режира позоришну представу о том случају. Пробе постају колективна психотерапија, а дванаестогодишњој глумици Нини се чини као да се рат никада није завршио.

Последње ажурирано понедељак, 06 мај 2019 08:56