Почиње реализација пројекта Дигитални грађанин ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 23 април 2019 07:49

У оквиру пројекта Дигитални грађанин Фондације Б92 одржана је обука за микро:бит рачунаре и БОЗОН сетове на којој су учествовали наши библиотекари, том приликом је додељена донација нашој библиотеци у виду 20 микро:бит уређаја и 5 БОЗОН сетова. Ово ће нам омогућити да у наредном периоду организујемо бесплатне радионице за наше кориснике на којима ће учесници моћи да се информишу о микро:бит уређајима и БОЗОН сетовима као и да науче да исте програмирају за извршавање конкретних задатака. Циљ радионица је да се заинтересовани грађани, посебно млађа популација уведу у свет програмирања што би им била одскочна даска за даље напредовање у тој области. Наши корисници ће такође имати могућност да микро-бит рачунаре изнајме и да их користе кући за додатно усавршавање. Термини радионица ће бити благовремено истакнути на сајту библиотеке као и на Фејскбук страници.

Пројекат Дигитални грађанин покренут је са мисијом да оснажи локалне заједнице и припреми грађане за савремене изазове тржишта рада, знања и компетенција. Доступност нове технологије и едукације требало би да превлада отклон према савременим технологијама и учини их доступним за све категорије становништва.

У пројекат је укључено 20 библиотека са територије Републике Србије: „Ержебет Јухас“ из Суботице, „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина, Градска библиотека у Новом Саду, Шабачка библиотека, Библиотека града Београда (дечје одељење), Народна библиотека „Илија М.Петровић“ из Пожаревца, Народна библиотека Осечина, Библиотека „Центар за културу“ Кладово, Народна библиотека Бор, Народна библиотека „Радисав Никичевић“ у Јагодини, Наронда библиотека „Вук Караџић“ у Крагујевцу, Градска библиотека Чачак, Народна библиотека Ужице, МИКЦ Инфобус Пријепоље, Народна библиотека Крушевац, Народна библиотека „Његош“ из Књажевца, Народна библиотека „Доситеј Обрадовић“ у Новом Пазару, Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ у Нишу, Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу и Јавна библиотека „Бора Станковић“ из Врања.

Пројекат Дигитални грађанин спроводи Институт за иновативност и развој младих из Загреба у целом региону и на овај начин укључује укупно  170 библиотека, међу којима је 120 из Хрватске, 20 из  Босне и Херцеговине, 20 из Србије и 10 са Косова. Локални партнер у Србији је програм Битка за знање чији је носилац Фонд Б92.

Последње ажурирано уторак, 23 април 2019 08:17