17. децембар 2018. - Промоција конкурса ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 11 децембар 2018 12:26

Европски дневник је публикација која има за циљ олакшано информисање о Европској унији (ЕУ), њеним вредностима и могућностима које вам пружа.

Ово је девети пут да је Европски дневник објављен у Србији, под слоганом „Мудар избор“. Овај својеврстан информативни водич осим ученицима и ученицама може да послужи и професорима и професоркама као помоћно наставно средство.

Европски дневник покрива широк спектар тема од настанка ЕУ и њених институција, преко екологије, људских и мањинских права, заједничког тржишта и валуте ЕУ, до могућности за наставак образовања у некој од земаља чланица ЕУ. Посебан део посвећен је односу Србије и ЕУ који има за циљ да ученицима и ученицама приближи процес преговора о приступању Европској унији. Осим што ученицима и ученицама пружа бољи увод у живот у ЕУ, водич садржи део који се односи на вођење бриге о сопственој безбедности и здрављу.

У овом уџбенику можете сазнати више о путовањима, студијама и студентским разменама, фондовима и стипендијама, волонтирању и учењу језика, о ономе што вас чека када Србија буде чланица ЕУ, као и о животу ваших вршњака у другим земљама Европе. Одговоре на сва остала питања можете потражити тако што ћете контактирати ЕУ инфо центар или неки од делова мреже за информисање о ЕУ који се налазе широм Србије. Њу чине ЕУ инфо центар у Београду, ЕУ инфо кући у Новом Саду и Нишу, као и мрежа стручњака из свих делова земље под називом Тим Европа. Циљ ЕУ инфо мреже је да се Европска унија и процес евроинтеграција приближе грађанима Србије. У ту сврху мрежа организује и предавања, обуке, форуме и дебате на којима грађани имају прилику да се активно укључе у дискусију о Европској унији и изразе своје мишљење

Циљ повезивања земаља у Европи није био стварање ексклузивног клуба, затвореног за нове чланове. Током година, Европска економска заједница (ЕЕЗ) је нарасла од мале групе од шест западноевропских држава до данашње Европске уније од двадесет и осам чланица и наставља преговоре са новим државама које су изразиле жељу да јој приступе, укључујући и Србију.

Ове године Европски дневник има за циљ промоцију наградног конкурса за ученичке радове. Конкурс је отворен за све ученике средњих школа који желе да пошаљу радове на тему односа Србије и ЕУ или на неку од тема које су покривене Европским дневником. Награда за ауторе најбољих радова је путовање по Европи.

Публикацију „Мудар избор“ Европски дневник 2018/2019 на српском језику финансирала је Делегација Европске уније у Републици Србији. Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарство за европске интеграције Републике Србије подржали су пројекат и учествовали у припреми овог дневника.

Промоција наградног конкурса и публикације ће бити одржана у Сали периодике наше библиотеке 17. децембра у 14 сати. Добродошли.

Последње ажурирано уторак, 11 децембар 2018 12:31