Квадрилогија "Стотину" / Кас Морган ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 16 јул 2018 11:03

КВАДРИЛОГИЈА "СТОТИНУ"
Кас Морган

У Амерички кутак у Врању је стигла квадрилогија (серија од четири романа) америчке списатељице Кас Морган “The 100” (Стотину). Ова тетралогија још увек није преведена на српски језик, а прва књига је изашла из штампе 2013. године. Реч је о постапокалиптичним романима који говоре о покушају преосталих припадника човечанства прво да преживе на свемирској станици која орбитира око планете Земље, а потом да поново населе Земљу деценијама после термонуклеарне апокалипсе.

С' обзиром да је ресурса све мање и да преостали припадници људске расе једва преживљавају на сателитима, сваки преступ се кажњава смрћу сем ако је преступник малолетан, у ком случају завршава у затвору. У покушају да прибаве човечанству барем неку перспективу, управници колоније шаљу стотину преступника тинејџера на Земљу са задатком да провере да ли је планета поново погодна за живот после нуклеарне катастрофе која је задесила три генерације уназад. Прича прати ове младе људе који по први пут у животу иду на планету са које потиче људска врста, не знајући шта тамо могу да затекну и тотално неприпремљени за оно што ће тамо наћи.

За романе Кас Морган се може рећи да дефинитивно држе пажњу. Постапокалиптични и анти-утопијски (дистопијски) романи су веома популарни последњих година, па ни романи Кас Морган нису изузетак. По њима је 2014. године почела да се снима истоимена серија, која још увек траје и тренутно се приказује пета сезона ове серије, а најављена је и шеста.

Биљана Додић

Насловна корица

Последње ажурирано понедељак, 16 јул 2018 16:55