Утисак читаоца ДУШАНА СТОШИЋА ПДФ Штампа Ел. пошта
среда, 23 мај 2018 07:37

ИНДУСТРИЈА СРЕЋЕ, Вилијам Дејвис

Књигу „Индустрија среће“ Вилијама Дејвиса (превод Јелена Петровић, CLIO, 2017.) сам читао у великој мери узбуђен. Историјат и развој формулисања и утврђивања појма среће, људске среће, је приказан јасно и прати идеје, школе и стратегије које су појам схватале и допуњавале. Политика, економија, профит, психологија, неуронауке, технолошки развој, савремена дигитална окружења и интеракције... и много тога још је обрађено је и приказано јасно у књизи подељеној у 8 поглавља.

Научни приступ и мерења среће и емоција у савезу са манипулацијом истих приказују узроке за појаву модерних поремећаја и проблема појединца и заједница у развијеном западном свету. Инсистирање на профиту, на материјалном, на мерењу, класификацијама, доводи до удаљавања од среће док граби ка формирању света паметних градова, апликација за мерење, надзора, података, антидепресива. Аутор нам не приказује само дистопијску перспективу индустрије среће већ помиње неке идеје и пројекте који су алтернатива доминантном схватању и употреби.

Утисак је да се књига „Индустрија среће“ обраћа свима који су on line, испровоцирани неолибералним демократским светоназором, под притиском сензационализма и којима су досадиле бесконачне рекламе.

Душан Стошић
дипломирани вајар

Књига недеље - ИНДУСТРИЈА СРЕЋЕ

Последње ажурирано уторак, 29 мај 2018 10:10