ТРИ ЧОВЕКА У ЧАМЦУ / Џером Клапка Џером ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 02 април 2018 15:42

Писац овог романа, популарни Џером Клапка Џером, заузима видно место међу енглеским хумористима. Рођен је 1859. године у малом фабричком граду Волсолу, у свештеничкој кући. По завршетку школовања, радио је у трговини, а затим као учитељ, глумац и новинар, да би на крају постао писац. Иако је, поред хумористичких романа и позоришних комада, писао и новеле и приповетке, које су по мишљењу критичара имале већу уметничку вредност и дубљу мисаоност, ипак је остао познат по свом специфичном хумору.

Роман Три човека у чамцу – пса и да не спомињемо сматра се једним од најпопуларнијих књижевних дела XX века. Првенствено је замишљен као озбиљан туристички водич са описима значајних историјских споменика дуж реке Темзе, али га убрзо хумор, који превладава над озбиљним и понегде сентименталним деловима, претвара у урнебесну хумористичку авантуру, а самог аутора сврстава у ред највећих светских сатиричара. На његовим страницама ређају се догађаји који су се заиста десили.  Џорџ, Харис и Монморенси нису измишљене личности, него бића од крви и меса, који нам поручују:  "Кренули смо да бисмо уживали у реци четрнаест дана, и четрнаест ћемо дана уживати, па макар нас то убило!"

Роман је доживео незапамћен успех у целом свету. Већ у првим годинама преведен је на скоро све светске језике, а само у Енглеској је продато око милион и по књига у невероватних 109 узастопних издања. У Америци је у „пиратским“ издањима продато више од милион примерака, док је у Немачкој постао део обавезне школске лектире.

Ако сте љубитељи британске хумористичке традиције, попут ТВ серија Мућке, Ало, ало, Црни Гуја, Мр. Бина или Монти Пајтона...ако волите да се до суза насмејете, онда свакако не смете пропустити овај роман.

Последње ажурирано среда, 04 април 2018 09:32