Утисак читатељке МИРЈАНЕ ТОМАШЕВИЋ ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 23 март 2018 12:15

Радња романа Брак из задовољства одвија се у  Мароку, у граду Фесу средином прошлог века. Главни јунак око кога се тка цела прича је  човек по имену Амир, трговац ретке робе и зачина који често путује послом у Африку.

Амир je имаo многобројну породицу. Са својом женом Лала Фетом изродио је  четворо деце. У добром делу  романа, на бајковит начин испричана је сторија и судбина Амира и његовог најмлађег  сина Керима,  који се родио болестан. Мајка Лала Фета издвајала га је од своје друге деце, јер је он заостајао у физичком и  психичком развоју у односу на своју браћу. Као хендикепирано дете, одбаченo од своје мајке,  са својим оцем Керим одлази у Африку, у Сенегал.

Писац на фантастичан начин  осликава Керима као дете анђела, које је сам Бог послао, беле пути као свила и чистог срца, са  неким натпросечним способностима, пун доброте и светлости , са особинама  пророка, дубоко приврженим оцу  Амиру...

Амир склапа брак из задовољства са прелепом црнкињом Набу. Према исламском обичају, путницима због дугог одсуствовања од куће, дозвољено је склапање привременог брака са другом женом. Још од самог почетку познанства и дружења  с Набу и Керим  ју је искрено и безазлено заволео као своју мајку.

Како се главни јунак Амир одлучио на тај корак и како Керим напредује?

Како је дошло до његовог животног преокрета?

Амир  је увек губио главу у загрљају црне жене Набу, из народа Пел, црнкиње слободног морала. Стално му је била у мислима, као особа без које, временом није могао и да замисли свој живот.

Они су  освојили срца једно другом, а врсту задовољства и емоције коју су обоје доживели,  Амира и Набу је  нагнала да пресеку и да због велике  и истинске љубави и страсти  живе и поделе заједнички живот и  судбине. Уз њих је увек био и Керим који је у помајци налазио замену за своју биолошку мајку.

Уз добру Набу, Керим напредује у сваком погледу. Усваја и упија знање и искуство које ће му користити касније у животу. Позитиван утицај  племените Набу био је врло приметан. Он полако проговара, прати све, учи живот и развија се.

Велика и обострана страст, нагнала је Амира да своју нову изабраницу одведе у своју породицу, у Фес, међу муслимане.

Пут је био вема  ризичан, тежак и напоран, ...

Набу је дочекана са великом мржњом и љубомором од стране своје супарнице Лала Фете, која је чекала сваки тренутак да Набу понизи. Њен  план  је био и да  јој напакости  и уклони је физички. Прижељкивала је њену смрт. Међутим, за  Амира,  Лала Фета је била бледа сенка ватрене и  осећајне Набу... Заједнички живот тече својим током...

Паралелна веза није дуго трајала. Једног дана, Лала Фета је изненада  умрла.

На самом почетку свог боравка у Мароку, Набу, је поред свог знања француског језика , који је морала да научи силом прилика, јер је Сенегал био француска колонија, научила је да течно говори  и арапски језик.

Редовно је одлазила у џамију и прихватила обичаје и  знала исламске молитве по Курану. Обучена у лепу џелабу - свечану одећу изгледала је заносно и привлачно...

Рађање близанаца Хасана и Хусеина. Све то будно прати и добри и већ велики Керим!

Плод  велике љубави између Набу и њеног Амира, било је рођење близанаца  Хасана  и Хусеина, црног и  белог близанца. Бело и црно дете били су природни феномен и судбина. Хасан као црни близанац постаје жртва своје црне коже. Бели близанац уклопљен је, интегрисан у своје друштво.

Окосница другог дела романа били су близанци, али  пре свега  црни Хасан,  који због расизма и велике мржње према црнцима, доживљава велику мржњу околине... Ропство је владало у целом свету.

Ток романа након Амирововог одласка с породицом из Феса

Следи  Амиров одлазак са својом породицом у другу средину,  у Тангер код брата, далеко од Феса. На путу близанце, прати Набу и старији брат Керим. Доживљавају згоде и незгоде...

После извесног времена  Амир умире ...

Набу остаје да се бори са животним недаћама.

Црном Хасану нису веровали  да је мелез, пола муслиман пола црнац, а такође и касније и потомку Селину...

И поред њихових великих патњи и судбине која се поиграла са њима излазе као победници и животни јунаци...

Најупечатљивије су дирљиве изјаве  добре маћехе Набу, која топлим речима говори  да
Керим није њен  њен син, али да га сматра својим дететом.
Он  је њена светлост која обасјава њихову породицу!
Пољупцима, пољупцима!
Поента  овог  бајковитог романа је ЉУБАВ и само ЉУБАВ!

Књига недеље - БРАК ИЗ ЗАДОВОЉСТВА

Последње ажурирано петак, 23 март 2018 12:30