СТАРИНСКЕ КУЋЕ ВРАЊА, Мирјана Томашевић / ЗАВИЧАЈНО ОДЕЉЕЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 12 март 2018 13:02

Којим сам се мотивом руководила када сам решила да кренем у авантуру панорамског разгледања мога града Врања, које ми је одвајкада у срцу и велика  инспирација?

Када некога или нешто волите имате критички став. Циљ ми је био да  објективом овековечим старинске куће Врања, лепе објекте, грађене са душом и стилом, центар града. Његово језгро и шарм? Да ли сам у томе успела говори временска дистанца од десет година. На ширем простору Врања од Горње чаршије до доњег доњег дела града у  махали Текија, налази се већи број кућа које се по својој архитектури, могу поделити на објекте балканско – оријенталног стила зиданих пре неколико стотина година и кућа грађених у грађанском стилу крајем  деветнаестог, између два светска рата и касније у двадесетом веку.

Поглед на многобројне објекте , дочарава прохујало време. Циљ ми није био целина објеката, већ  естетски примамљиви детаљи на спољашним фасадама: прозори, испусти изнад њих, капци ( шалони, жалузине). Занимљиви су такође капиџици, врата, често изрезбарена, канделабри, стубови, орнаменти на зградама, витраж, надстрешнице, терасе, ограде на њима и њихова врата, прилази тим објектима: предратна коцка, калдрма и друго универзално што нас спаја са културом других градова.

На старим кућама Врања, забележени су и сачувани од заборава тремови, доксати, ћерамида, старе капије, порте, капиџици, старинске браве и кентре. Књига је подељена на део где су приказане приватне и  јавне грађевине Врања. Свака кућа има краћу или дужу причу и историју записе, често насталгичне о прошлим, потоњим и садашњим власницима.

Постоји и лепа кућа моје породице Јанићијевић у главној улици, која наговештава стил бечке сецесије и има два лепа еркера.

Објекти су дело савршених неимара. Осим наслеђених зграда из прошлости, биле су и наручене од стране виђених људи Врања: трговаца, свештеника, адвоката, апотекара, лекара, занатлија, кафеџија, и многих других. Фасаде говоре о прошлости у којој је сједињена лепота за недостижним ондашњег човека, назначена резбаријама дрвених плафона, доксата, гипсаних орнамената, гвоздених капија као од чипки сазданих. Гипсани или камени орнаменти, венчићи, гранчице, одишу патином.

Зашто неоренесанс, еклектицизам, сецесија, еркери, витраж, тимпанони, пиластри, флорални детаљи, диванхане, продужене стрехе, доксати и тремови...? Детаљи сведоче о узлету архитектуре Врања у историји. Ови архитектонски остатаци говоре о склоности Врањанаца  ка лепоти у свему.

Урађено је хиљадутристотине фотографија занимљивих детаља кућа, које чувају и продужавају лепоту грађевина, пркосећи садашњем времену, које је донело нова здања равних линија без украса и не лепе пластике( лабудићи, лавићи...)

Од 2008. године, од времена када је ова стручна књига о артектури једног града издата, велики број кућа  је порушен, или реновиран врло ружно са лошим грађевинским римејцима и копијама.

То говори о значају и вредности ове књиге о Врању, које полако нестаје.

Као пример навешћу кућу породице Србинац: Кућа је порушена , посечен је јоргован и на том месту је сада  паркинг.

Корица књиге Старинске куће Врања

Последње ажурирано уторак, 13 март 2018 11:46