ГРАНИЧНА ЛИЧНОСТ И ЊЕНА РАЗЛИЧИТА ЛИЦА: ШТА ЈЕ ГРАНИЧНА ЛИЧНОСТ? ШТА СУ ПОРЕМЕЋАЈИ ЛИЧНОСТИ? ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 05 март 2018 11:27

ГРАНИЧНА ЛИЧНОСТ И ЊЕНА РАЗЛИЧИТА ЛИЦА: ШТА ЈЕ ГРАНИЧНА ЛИЧНОСТ? ШТА СУ ПОРЕМЕЋАЈИ ЛИЧНОСТИ?

Издавач ове књиге је КЛИО, 2017 године а аутори су Мирјана Дивац Јовановић и Драган Швракић


Мирјана Дивац Јовановић је ванредни професор Департмана за психологију, Факултета за медије и комуникације у Београду, где на основним студијама предаје Клиничку психологију и Клиничку процену личности, а на мастер студијама Психодијагностику и психотерапију поремећаја личности. Више година организује и води практични курс примењене психологије Раст и развој личности са студентима психологије. Објавила је бројне радове из ових области у домаћим и страним часописима, са оригиналним доприносима психодијагностици, теорији и пракси психотерапије. 

Драган Швракић је редовни професор психијатрије на Вашингтон Универзитету у Сент Луис-у, САД (Wасхингтон Университy Сцхоол оф Медицине, Ст Лоуис). Члан је Српске академија наука (ван радног састава ) и Интернационалног конзорцијаума за генетске студије менталних болести. Гостујући професор је на Медицинским факултетима у Крагујевцу и Београду, као и на Департману за психологију Факултета за медије и комуникације у Београду, где предаје Генетику и Епигенетику поремећаја личности. Објавио је велики број чланака у водећим светским научним часописима.

Феномен "граничне личности" већ дуго представља посебан изазов за психотерапеуте, психологе и психијатре. Књига ,,Гранична личност и њена различита лица,, несумњиво представља велики корак напред у разумевању овог феномена. Поред тога што се у књизи може прочитати "све што сте одувек хтели да знате" о граничној личности, аутори дају своје оригиналне доприносе разумевању граничне личности и лечењу граничног поремећаја. Аутори изванредно користе различите перспективе и граде комплементарну и обухватну слику феномена граничности, од биолошких и психолошких основа његовог развоја, до савременог психотерапијског и фармакотерапијског приступа особама са овим тешкоћама.
Књига је тако организована да може да представља приручник за стручњаке из области менталног здравља, јер одговара на конкретне дилеме у вези са дијагностиком, истраживањима и терапијама граничних стања а истовремено, је приступачна сваком читаоцу који се интересује за проблеме личности, јер је написана језиком који одсликава хуманистички приступ аутора једној научној теми. 
Стрес је болест 20. века која се све брже и масовније шири у свету. Прва на удару овако растућег таласа стреса је личност. Ако стрес траје дуже него што особа може да поднесе, било да има здраву или незрелу личност, следи фаза патологије по принципу "тамо где је најтање".Онда уследи поремећај личности. Али тај процес од "здраве" до "болесне" личности није скоковит, већ постоји низ димензија личности. Управо и о томе говори књига "Гранична личност и њена различита лица. Књига се бави парадигмом "поремећаја личности" са циљем да дијагностику учврсти кроз научни оквир и учини је што конзистентнијом у актуелним околностима.