Завршен пројекат “Сачувајмо православну културну баштину – Евидентирање православног културног блага пчињског округа” ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 27 децембар 2016 11:00

Поводом завршетка пројекта “Сачувајмо православну културну баштину – Евидентирање православног културног блага пчињског округа”, у понедељак, 26. децембра у просторијама ЈУ Библиотека “Бора Станковић” у Врању, одржана је презентација Каталога старе и ретке књиге у фондовима манастирских библиотека и цркава у Епархији врањској. Пројекат је финансиран од стране Министарства културе и информисања Републике Србије у износу од 500.000 дин.

Пројекат је реализован  у протеклих седам месеци, током којих су пописане и евидентиране старе и ретке књиге у црквама и манастирима на територији Пчињског округа. Обиласком је обухваћено 11 манастира и 36 цркава Епархије врањске и укупно је евидентирано 699 старих и ретких књига. Овом приликом су старе књиге истовремено, по први пут, уведене у јединствени електронски регистар. Пројекат је вишезначајан и вредан по више основа, а један од најважнијих је покушај очувања овог обимног културног и интелектуалног капитала.

Опрема коју је Библиотека добила за израду пројекта:  два лап топа, фотоапарат и два ручна скенера, биће коришћена у даљем раду Завичајног одељења Библиотеке.

Представници Пројектног тима су на презентацији и промовисању каталога, изнели своје утиске о току реализације пројекта у нади да ће се наставити улагање у културу на овим просторима.

Последње ажурирано уторак, 27 децембар 2016 11:24