Пројекат "Сачувајмо православну културну баштину – Евидентирање православног културног блага Пчињског округа" ПДФ Штампа Ел. пошта
среда, 20 јул 2016 09:24

Установа Јавна библиотека „Бора Станковић“ у Врању, почиње са реализацијом пројекта "Сачувајмо православну културну баштину – Евидентирање православног културног блага Пчињског округа".

Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања, које  ће учествовати у суфинансирању  са 500.000,00 дин. док Библиотка суфинасира пројекат са 331.200,00 динара.

Пројекат ће се реализовати захваљујући успостављеној сарадњи између Библиотеке „Бора Станковић“  и Епархије врањске. Протокол о сарадњи је потписан 21. априла 2016. године.
Овим пројектом ће Јавна бииблиотека „Бора Станковић“   у   Врању, започети процес евидентирања, проучавања и валоризације старе и ретке књиге у манастирима и црквама Епархије врањске и увођења исте у јединствени регистар старе и ретке књиге Народне библиотеке Србије.

Циљ пројекта Сачувајмо православну културну баштину је евидентирање православног културног блага  Пчињског округа,  ради заштите  и   очувања старе и ретке књиге као дела културне  и духовне баштине, од пропадања и заборава.

У наредном периоду тим од 4 библиотекара: Мирјана Томашевић, Сања Бундало, Снежана Јовановић и Небојша Антић ће обићи 11 манастира и 13 већих цркава на територији Епархије врањске,  у Пчињском округу, и том приликом ће извршити увид у стање и евидентирати стару и ретку књигу којe оне поседују.

У оквиру пројекта, планирана је израда и промоција каталога старе и ретке књиге обиђених манастира и цркава Епархије врањске у Пчињском округу.

Пројекат је од великог значаја јер би се њиме заштитио и сачувао овај део културне и духовне баштине за будуће генерације. Формирањем јединственог регистра ове библиотечке грађе, добија се увид у тренутно стање старих  и ретких  књига са циљем да се омогући очување културних вредности и духовног блага, кроз модернизацију његовог претраживања.

Рок за реализацију овог пројекта је децембар 2016. године.

Последње ажурирано среда, 20 јул 2016 10:36