Жудња за животом, Ирвинг Стоун / ОДЕЉЕЊЕ ЗА ОДРАСЛЕ ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 02 фебруар 2016 10:21

Књига Жудња за животом је биографија о животу Винсента Ван Гога. Ирвинг Стоун пише врло једноставним и примамљивим језиком,док сама књига обилује  описима пејзажа због којих се буквално заљубите у њу.

Ван Гог је од ране младости бивао несхваћен. И без обзира што је његово понашање немарно према људима који га воле, писац је конципирао дело на такав начин да читалац подржава  Ван Гога у свему што ради.

Склоност испосништву, којом је несрећни сликар зауздавао свој темперамент, била је видљива у свему. Знао је радити по 18 сати дневно, устајао пре зоре, пртећи прибор и ходајући километрима да би нашао што боље место за сликање у пленеру. Несреће које су га пратиле увећавала је немаштина, а контакти са женама су се као по правилу завршавали фијаском..

Винсент Ван Гог ствара онако како једино може, свестан да је у трци са временом у којој је унапред осуђен на пораз. Истински предан свом дару ствара слику за сликом, фанатично одан свом унутрашњем позиву. Неиздржива бујица његовог талента руши све ограде устаљених норми док истовремено пустоши његово здравље и одводи га на руб пропасти.

Никада ни један уметник није био мање цењен и признат за живота док је данашња вредност Ван Гогове заоставштвине готово непроцењива.

аутор текста Јелена Ранђеловић

Последње ажурирано уторак, 02 фебруар 2016 20:27